2016年7月12日火曜日

ガパオコンテストと最近の楽しみ

皆様、いかがお過ごしですか?
4月に決算が終わり、思いの外、成績が良かったので一安心しています。お客様や会社のスタッフに対して感謝の気持ちでいっぱいです。会社がすごくいい形で追い風に乗り、良い方向に進んでいる今はチャンスが沢山あり大変ありがたいですが、それと同時に今までにないくらい多忙で、あっという間に時間が過ぎていってしまいます。過密スケジュールをこなしているとストレスを感じることも時折あるので、余裕がなくなり良いものができないのではないのか、と思う今日この頃です。

さて、先日617日にタイのコカ・マンゴツリーグループと組み、クッキングコンテスト(今回のお題はガパオライス)を開催し、副審査員長として参加してきました。このコンテストは第2回目の取り組みで、今回は僕の会社(日本側)から2名のシェフとタイ本国のシェフ4名の計6名で競い合いました。タイ本選の前に第3者の審査員を含めた国内予選を行い、日本人シェフたちが競い合い、本選に出場する優勝者・準優勝者を選出しました

ガパオはタイの中でも地方によって味が異なりますが、今回のコンテストではベーシックなものから次世代のモダンなものまで幅広い種類のガパオが調理されていました。方向性も様々で楽しめましたが、まだまだいろいろな発見がでてくるのではないかと今後の可能性も感じました。個人的には、屋台で食べるベーシックなガパオを残すべきだとも思いますが、何回か開催してうちに進化していくガパオを見るのも勉強になりとても興味深い経験ができました。

マンゴツリー スリウォン(タイ・マンゴツリー本店)のシェフが優勝し僕らのシェフにとっては残念な結果になりましたが、参加することに意味がある!といえるような、日本人シェフにとって貴重な体験になったのではないでしょうか。8月には今回のコンテストで優勝したガパオを1ヶ月間、日本でも販売しますので、ぜひお試しください。今年の9月にはクィッティオ(米麺)のクッキングコンテストが予定されており、日本からだけだはなく、フィリピン、マレーシアからもシェフが集まる予定です。その際もの本で予選会を開催する予定ですので、一審査員をやりたい方・興味がある方はホームページをご覧ください。

そんな忙しい合間をぬって、先週会社のスタッフと夜釣りに行ってきました。場所は東京湾、ターゲットはスズキ(鱸)。今年2度目の出航でした。運が悪いのか、風が強いのか、潮のせいなのか、僕を含む4人の誰もが釣れず悲しい結果に終わりました。ただ、日の入りより前に海に出て、船の上から夕陽を眺めた後、夜になるにつれて東京の夜景を楽しむことができ、とても優雅なひと時でした。1匹でも釣れれば最高の結果でしたが、今回は釣り竿が悪かったということにし、次回の楽しみにとっておきましょう。東京湾の釣りに詳しい方、是非アドバイスのご一報お待ちしています!

小島

ガパオコンテストにて/at the cooking contest

優勝作品/Winner's Gapao

いざ、出航!/Ready to catch fishes!

釣りをしながら癒されました/such a beautiful view from Tokyo bay



Cooking Contest in BKK and Fishing at Tokyo Bay

How are you doing? Hopefully everyone is doing well. From middle of June, Japan is in a rainy season, and the weather is not so good in these days, though the temperature is getting higher little by little. Good news that I would like to share is our business is doing very well, and I really appreciate the employees and customers for being part of our company. If the business is great, of course I become very busy and not enough time to take some rest. I believe that if someone feels lots of stress, the person cannot make a good thing. Therefore, I try to have a relaxed moment even though I am extremely busy.

In last week, I went to fishing with my staffs and had enjoyed refreshing and relaxing time. We tried to catch Japanese sea bass, but sadly no one caught it. Though it was not happy for getting nothing, I really enjoyed the night view of Tokyo (seen from Tokyo bay). I am looking forward to catching big one next time (had made a plan of next fishing already). If you are familiar with fishing, please kindly advice me!

On June 17, I jointed the event of cooking contest as judge at Coca restaurant in Bangkok. There are 2 chefs from Japan (Mango tree) and 4 chefs from Thailand (Coca and Mango Tree), and had cooked Gapao. It was not just a regular Gapao, but also there are lots of originality and interesting way of cooking. In fact, there are lots of varieties in Gapao in different region. At the contest, I saw different kinds of Gapao (from basic one to modernized one), and had enjoyed seeing new concepts. In my opinion, it is important to keep the traditional style of Gapao like as street foods, however I learned many new interesting point of Gapao.
Unfortunately, my chefs (Japanese) could not get into first place. It was very good opportunity for them to learn the real Thai foods in Bangkok.

In this coming September, it will be another cooking contest for rice noodle (though still planning). Not only Thai and Japanese chefs, but there are going to be other chefs from all over the world such as Philippine, Malaysia, and etc…. I will update about it once I find more information.

The summer has come, please take care of yourself!


Kojima

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