2013年8月20日火曜日

沖縄本島と宮古島へ行ってきました


こんにちは。先日、沖縄本島と宮古島に行ってきました。沖縄は東南アジアに近い気候で、タイ料理に使える野菜や果物がたくさんあります。
ここのところ、食材のことを考えて、生産者の方々に会ったり、勉強していくうちに、日本の農業システムは「物を作る」だけでなく、一般消費者の目線や「どう売るのか」に踏み込んでいかないと次のステップへは行けないということを実感します。それは全国共通の農業の問題として大きな課題だと思います。
最初は「沖縄の食材を買おう」という発想からの行動でしたが、次第にいろいろと見えてきて、今はレストランとして、消費者のニーズを農家の人々に伝えることなど、やるべきことがあると感じています。会社として、ずっと続けていくことが微力であっても社会貢献に繋がると思います。
沖縄は台風も多く、農業全体に言えることですが、自然は恵みでもあり、時には天災との戦いでもあります。農業は難しいですが、人間が生きる原点なので、きちんと考えていかねばならないと思っています。
これからも何度も沖縄には行きますので、またご報告します。

8月31日まで、Start up! "FRESH"フェアを開催しています。この機会に、
本物のフレッシュなハーブやチリで味わう自慢のメニューをお試しください。



I went to Okinawa and Miyakojima the other day.
In Okinawa, there are many fruits and vegetables in the tropical weather.
I realized that agriculture system of Japan will need to learn "how to sell", not only "how to make" by talking with farmers these days. This is a big issue to improve the system in Japan.
At first, I just wanted to buy good ingredients from Okinawa, but now, I feel I have responsibility to tell the farmers what people want as a representative of restaurants. I think this will be our resposibility as a restaurant company.
Agriculture is not easy because of natural calamities. However, agriculture is like our source, so I think we should think seriously. I will go to Okinawa again, so will talk more then!

"FRESH" campaign is till August 31. Come and try our menu with fresh herbs and chili.


1 件のコメント:

  1. Hi Kojima-San,

    Do you know that Okinawa "Soki Soba" is well known in a Brazilian city called Campo Grande?

    Is now part of their culture and Brazilians from all over the country goes to this city to eat Okinawa Soba.

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